www.stillevenschilders.nl informatie contactinformatie toon plaatjes van schilderijen toon namenlijst
22/3-22/4 Galerie Bonnard...

1/4-22/4 Eric De Vree...

16/12-17/12 Expositie Jos van Riswick...

Galeries

Kijk ook op:

Aantal schilders: 191

Laatst vernieuwd op Dinsdag 11 Sept 2018

vorige schilder volgende schilder




SIMEON NIJENHUIS

http://www.simeonnijenhuis.nl

In het atelier van Simeon Nijenhuis hangt een stilleven van een Chinees schaaltje met druiven. Een favoriet onderwerp van me, druiven zijn zo prachtig teer en transparant. Overal in het atelier staan stillevens uitgestald. Aan sommige kom ik niet eens toe, ik ben nogal impulsief. Als er een idee bij me opkomt wil ik meteen weten hoe het eruit ziet. Zo ben ik vaak met tien schilderijen tegelijk bezig.


Simeon Nijenhuis
Simeon Nijenhuis

Ik ben rond 99 gaan schilderen. Dat was voor mensen die me kenden van mijn etsen wel verrassend. Maar ik ben tamelijk cyclisch ingesteld: iets houdt me een bepaalde tijd non-stop bezig en daarna komt er meestal iets nieuws. Toen ik met mijn ets van de zee bezig was, heb ik de tentoonstelling De lof der zeevaart in Boymans bezocht en daar ontstond het idee om te gaan schilderen. Ik besefte namelijk dat ik er met een onderwerp als de zee niet kwam met de lineaire benadering die zo vanzelfsprekend hoorde bij het etsen. Maar die zachte grijstinten van die 17e-eeuwse zeeschilders vond ik ongelofelijk. Dat wou ik ook!'

...die zachte grijstinten van de 17e-eeuwse zeeschilders vond ik ongelofelijk...

'Aanvankelijk probeerde ik het toch nog met kleuretsen, maar dat was een drama. Op de academie had ik nooit geschilderd of me bekommerd om kleur. En kleur is een gecompliceerd iets, dat kun je niet zo maar. Toch heb ik ervaren dat je af en toe het roer moet durven omgooien als je fris en geïnspireerd wilt blijven. Na jaren geëtst te hebben was ik wel flauw van dat gepriegel en gekrioel van lijntjes. Ik wou een soort rust in mijn werk.

Op een opening in Utrecht zei iemand eens tegen mij: \u201cJe werk is zo vitaal en dynamisch, bijna agressief. Maar dit soort dingen maak je over een aantal jaren niet meer.\u201d Hij heeft gelijk gekregen. Als je ouder wordt wil je ook wel eens iets maken waarin stilte is. Dat kan met olieverf, want je kunt heel mooi vlakken schilderen die, naast de dynamiek, voor de rust in een werk zorgen. Wat ik als eerste deed was een aantal studiereizen maken. Naar Florence, Parijs, New York. Kijken naar de oude meesters. Koortsachtig liep ik door het Louvre, naar Van Gogh, Chardin, Corot. Alles zoog ik in me op, vooral kleur.'

'Toen ik daadwerkelijk begon met schilderen wist ik een ding zeker: ik zou niet de zoveelste neo-impressionist worden. Ik ambieerde de diepte van de 17e-eeuwse meesters. Veel hedendaagse schilders gebruiken kleuren die meteen moeten verleiden. Een blauw tegen een fel rood. Het Jan Cremer-palet dat alomtegenwoordig is. Ik hou van kleuren die een mysterie in zich dragen. Die zachte kleurovergangen van een schilder als Claesz Heda ontroeren me enorm. Voor mij moet een goed schilderij een stemming oproepen.

In de 20ste eeuw is een schilderij een concept geworden, een illustratie van een idee. Ik wil dat een schilderij weer een ervaring wordt. Een schilderij moet leven. Je zintuigen beroeren. Als je naar een schilderij van kastanjes kijkt, moet je de herfst kunnen ruiken. Om aan mijn eigen maatstaven te voldoen, moest ik er dus zelf flink aan geloven. Wel honderden studies heb ik gemaakt. Steeds onderzoek je weer iets anders. Het ging er niet alleen om de techniek onder de knie te krijgen, maar ook om een visie te ontwikkelen. Dus onderwerpen zoeken, voorwerpen verzamelen. Zoeken naar wat bij je past. Pas dan krijg je de magische mix tussen techniek en visie.

Eigenlijk ben ik een beetje blijven hangen in het stilleven. Het was bedoeld als studiemateriaal, maar ik ben eraan verslaafd geraakt. Mijn werk is er ingrijpend door veranderd: van de enormiteit van kathedralen naar de intimiteit van drie druiven in een Chinees schaaltje. Maar de werkelijkheid fascineert enorm; de kleur van vergeelde bladzijden, de glans van leer.

Voordat je echter een schilderij kunt maken dat echt ruimtelijk is, moet er heel wat water naar de zee gedragen worden. Wat ik geleidelijk aan heb geleerd, is dat je bepaalde wetten in het schilderen niet aan je laars kunt lappen. Juist om je eigen persoonlijkheid uit te drukken, moet je een aantal algemeen geldende regels begrijpen. Vaak zijn hedendaagse schilders te snel eigenwijs, dan zie je steeds dezelfde eenvormigheid. Toen ik op een tentoonstelling van de Koninklijke Subsidie het zaakje eens door mijn oogharen bekeek, zag ik allemaal bruinige vlakken aan de muren. Terwijl die schilders juist zo bezig waren met hun eigen ik in hun schilderijen te stoppen. Maar als je naar Terborch, Van Mieris of Vermeer kijkt, haal je ze toch zo uit elkaar. Terwijl ze van dezelfde schemas en themas uitgaan. Fascinerend toch? Zo ontstaan er ook vanzelf Simeon Nijenhuis schilderijen. Ik bekommer me er niet om, ga niet speciaal een uniciteitskoers varen.

Ik vind het juist leuk om aan de slag te gaan met themas die ik her en der in de schilderkunst tegenkom. Schilderde Floris Verster een kom in 1900, Dick Ket schilderde hem in 1930, Jan van Tongeren in 1960 en ik schilder hem nu.

Dat geeft me een goed gevoel. Kunst is ook een beetje folklore. Voor iemand als ik, geboren in 69, is origineel willen zijn, vragen om neurotisch gefröbel. Wat je dan krijgt is allerlei vergezochte onzin. We willen allemaal zo graag uniek zijn, maar we lijken ook erg op elkaar. Kunst gaat in mijn ogen meer over wat ons bindt dan over wat ons scheidt.

Inmiddels ben ik lekker op dreef met schilderen. Ik krijg steeds meer vaart en ruimtelijkheid in de schilderijen. En ik leer iedere dag weer wat.

Bron: http://www.simeonnijenhuis.nl

Adriana van Zoest
Ad Verberk
Albert Greving
Alex de Vrede
Anna de Lange
Anneke van Brussel
Annelies Jonkhart
Annemiek Groenhout
Anny Plageman Aalbers
Antonio Fuertes
Arnout van Albada
Ben Bodt
Ben Hekert
Ben Rikken
Ben Snijders
Berry Kuiper
Bert van der Meer
Bob van Blommestein
Brita Seifert
Bryan Rietman
Chris Herenius
Daniel Douglas
Dirk Bal
Ed Moleveld
Eddy Brams
Edgar de Cruijer
Eliot Allsop
Emil Matulewicz
Epko Cordel
Ewald Sorbi
Hendrik Brandtsoen
Chris Overbeeke
Cees Akkerman
Coren Geus
Cornelis le Mair
Dennis Mogelgaard
Derk van Dijken
Eric de Vree
Erik van de Beek
Erik Zwaga
Evert Dijkstra
Frans Brommer
Frans Klerkx
Fred Smoolenaers
Gerd Renshof
Gerrit van Lente
Gerrit Wijngaarden
Ger Stallenberg
Guy De Jaegher
Gyula Somos
Hanneke de Jager
Hans Bulder
Hans Deuss
Hans Robben
Hans Parlevliet
Harmen Tulner
Harry Meerveld
Heleen Hobelman
Henk Helmantel
Henk Renting
Henk van der Wal
Henry te Wildt
Herman Tulp
Hilaire Bals
Hub Pollen
Ineke Pijn
Ingrid Smuling
Jaap Roose
Jaap Snijder
Jan Brinkgreve
Jan Heijink
Jan Nagtegaal
Jan Nederlof
Jan Schaeffer
Jan Sijpestijn
Jan Teunissen
Jan van der Kooi
Janet Korpershoek
Jef Diels
Jeroen Advokaat
Jeroen Paulussen
Jef Gielen
Jo van den Brand
Johan Scherft
Johannes Eerdmans
Joke Frima
Joop Eikenaar
Jos Aanraad
Jos Renders
Jos van de Ven
Jos van Riswick
Judith Neet
Julien Landa
Kees Blom
Kenne Gregoire
Kitty Dillen
Klaas Wiedijk
Leo Dillis
Leo Pors
Leo Vos
Leon Spierenburg
Lieve DeJonghe
Lion Arie Feijen
Lita van Engelenhoven
Lizette Bazuin
Lorena Kloosterboer
Maan Jansen
Maarten Boffe
Maarten 't Hart
Marcel Wijnen
Marian van der Sanden
Maria van der Wijst
Marius van Dokkum
Maria Johanna Smit
Marina Buis
Marina Radius
Marjolein van den Berg
Marjo van der Burgt
Mark Lijftogt
Marlies Heere
Martijn Weiffenbach
Martin Sijbesma
Max Stokvis
Nanna de Klerk
Nanny Luysterburg
Nick Cilessen
Nico Heijligers
Noud Adams
Numan Eser
Olav van Overbeek
Paul van Ernich
Peer Verrijt
Pieter Knorr
Piet Gutter
Piet Sebens
Pieter Wagemans
Pita Vreugdenhil
Reinout Krajenbrink
Rein Pol
Rene Jansen
Rene Smoorenburg
Rene Tweehuysen
Riek Jeijsman
Rob de Reus
Rob Mohlmann
Roelof Smelt
Matthijs Roling
Peter Dillen
Peter Nuijten
Peter van den Borne
Peter Veltman
Qiangli Liang
Renze Koenes
Ria de Henau
Riet Abcouwer
Roman Reisinger
Ronald Raaijmakers
Rudy Beckers
Ruth van Royen
Ruud Verkerk
Saskia Griepink
Sietse Jonker
Simeon Nijenhuis
Steef Bongers
Susan Seunke
Tjalf Sparnaay
Ted de Keijzer
Tejo Hendriks
Thom Boekhoven
Tiny Kruijmer
Tjerk Reijinga
Tobias de Haan
Ton van Meerendonk
Hennie van der Vegt
Bernard Verkaaik
Victor Muller
Volkert Olij
Walter Brems
Walter Elst
Walter Leclair
Wilfried van den Boorn
Willie Berkers
Wijnand Warendorf
Wilbert Vernooij
Will Eggen
Willem de Bont
Willem Mook
Wilma van der Vliet
Wim Bals
Wim de Goede
Yt Osinga